tirsdag den 29. januar 2013

Grahamspeltstykker


Normalt kan vi bedst lige vores brød uden at for meget smag- dvs. ikke en masse krydderier og sådan. En gang imellem skader det dog ikke med lidt varitation, så da jeg bagt disse boller til madpakken tilsatte jeg lidt knuste fennikelfrø. Fennikelfrø smager af anis og giver bollerne en meget diskret snert af lakrids. De smager rigtig godt til både ost og pålæg, men ikke til søde sager som nutella og marmelade.
Jeg brugte "kruska", som er en blanding af en masse forskellige slags knækkede kerner. Det kan sagtens erstattes af knækkede rugkerner eller hvedekerner. Ja, eller brug bulgur, perlespelt eller perlebyg.


Grahamspeltstykker med kerner (8 stk.)
25 g. gær
1 spsk. sirup
½ spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø, stødte
1½ spsk. olie
2½ dl. mælk
3dl. vand
2 dl. kruska
3½ dl. grahamsspeltmel
ca. 4 dl. hvedemel

Kom vand og kerner i en gryde og kog det op. Lad koge i ca. 10 min. til kernerne er ved at være bløde. Tilsæt mælk og olie. Lad det hele køle af til stuetemperatur.
Smulder gæren i en skål og hæld lidt af kernevæsken ved. Rør gæren ud heri.
Tilsæt kernerne, sirup, salt, fennikelfrø og grahamsspeltmel. Rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen til du har en fast og let klistret dej.
Dæk skålen til og lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45 min.
Ælt hurtigt dejen igennem og del den i 2 stykker. Rul hvert stykke ud til en flad retangel. Del hver retangel i 4 stykker, så du har 8 stykker i alt.
Læg dem på en bageplade med bagepapir og lav et par snit i hvert stykke.
Lad dem hæve lunt og tildækket i 20 min.
Bag dem ved 200 grader i ca. 15 min. De skal lyde sprøde og hule når du banker på dem.
Lad dem køle af på en rist.

Ingen kommentarer: